2 Temmuz 2012 Pazartesi

Akıl Hastalarının İç Dünyası

Herkese uzun bir aranın ardından merhabalar.
Evet bu kitabı okumam uzun sürdü. Bence kitabı kitaplığımda keşfettiğim an okuyup blogda paylaşmalıyım dediğim için oldu, böyle olacağını da biliyordum aslında.
Her neyse. İtirafları bir köşeye atıp kitaptan bahsetmek istiyorum.
Kitabın arka kapağında da yazanları okursanız elinize alınca, aslında benim bu dediklerime hiç gerek kalmaz. Üzerinde basa basa duracağım tek şey akıl hastalarının kendilerinin yazmış oldukları öykülerden oluşuyor olması. Öykü değil de deneme ve hatta günlük dersem daha doğru olacak. Benim için muhteşem bir deneyimdi.
Psikoloji, insan ilişkileri ve davranışları konusunda ne kadar kafa patlatan biri olduğumu az da olsa biliyorsunuz, bu kitap bu nedenle bana oldukça doyurucu geldi. Ancak farklı bir deneyim arayan okuyucuların da hoşuna gideceğini düşüyorum psikoloji sevmemelerine rağmen.
Kitabı okurken Süper İyi Günler'i okuduğumda olduğu gibi "onlar"ın da bir iç dünyası olduğunu gördüm. Süper İyi Günler'de otizmli ve daha da genellersem zihin engelli çocukların da birer düşünme biçimleri olduğunu görüp mutlu olmuştum. Burada da akıl hastalarının görüşlerini okuyunca anladım ki her şey sadece benim derslerde gördüklerimle sınırlı değil. Karşımda terapist olarak gördüğüm kişinin benim tahmin edemeyeceğim sınırlarda olan düşünceleri de var... Muhteşem bir şey. Aslında farkında olduğumuz ama dile getirmediğimiz bir konu bu bence. Yani herkesin bir fikrinin olması, düşünce şeklinin olması.
Bölümün birinde şizofreni tanısı alan bir kadının iç konuşması çok ilgimi çekti: Doktoru ona farklı şekilde düşünmeyi öğrenmesi gerektiğini söylüyor. Kadın da bunun farkında fakat bunu nasıl yapacağını bilmiyor "Bir insan nasıl farklı düşünebilir?". Sahi, bir insan nasıl farklı düşünebilir? Ben düşününce bunun pek de mümkün olamayacağını gördüm ancak başarılamayacak bir şey değilmiş, değil de.
İşin özü lafın kısası birkaç klasikten de alıntı yapan bu kitap bence akıl hastalarına farklı bir açıdan bakmanızı sağlayacak çok hoş bir derleme.Derleyen Bert Kaplan başta olmak üzere seneler öncesinden bunları not alıp şimdi bizim bilimsel çalışmalar yapmamıza, düşünceler üretmemize olanak sağlayan yazarlara kocaman bir teşekkür etmek gerek.
Bazı bölümleri yazan kişilerin psikolojik durumlarından dolayı oldukça zor okunsa da genel olarak ilgi çeken bir konu olduğu için akıcı giden bir kitap.
Öteki Yayınları iflas etti diye duydum bir arkadaştan, eğer hala basılıyorsa ya da bu kitabı bulabilirseniz herhangi bir kitapçı da, bence müthiş olur.
İyi okumalar.

2 yorum:

  1. ötüken yayınları DEĞİL öteki yayınlarından çıkıyor. yazı için elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptığım gaflet büyük olmuş sanırım.
      Bakıp gereken özürü dilemem gerek. Uyarı için teşekkür ederim.
      Özür diliyorum herkesten.

      Sil